keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Osa 3 - Käynnistyskytkin

Rasberry pi on hieno vehje, mutta siitä puuttuu käynnistysnappula. Teoriassa hommeli on erittäin yksinkertainen, mutta se edellyttää pientä koodin lisäämistä - mikä ei Lakkan alla olekaan ihan sellainen rutiini juttu.

Asiaa ei auta yhtään se, että erään idiootin piti mennä asettamaan "kiosk" -moodi päälle, joka kätkee kivasti kaiken ylimääräisen valikosta. Mukaanlukien asetukset, josta sen saisi pois päältä. Samainen idiootti ajatteli, että ääh, tässä mitään salasanoja tarvita ja niinpä idiootti asensi koko käyttiksen uudestaan liityen näin siihen joukkoon, jolle foorumeilla nauretaan. Lienee tähän ollut muitakin vaihtoehtoja, jotka olisivat vaatineen kaikenlaista mylläämistä ja pääsyä asetustiedostoihin, mutta rapsin kanssa on tottunut ainakin asentelemaan käyttistä uusiksi aina silloin tällöin, kun se helppoa kerran on.
Ennen kun aloin säätämään pinnien kanssa, niin ajattelin ladata ja koodata tarvittavat palikat Lakkaan. Koska Lakassa ei ole terminaalia (mikä vittu siinäkin on?), niin asia pitää hoitaa SSH-yhteydellä. Palikka päälle Lakassa ja eikun ottamaan yhteyttä.

Joo, yhteys löytyy, pingit pelittää, mutta sisään ei tarvitse kirjautua. Oletuksena käyttäjätunnus on pi ja salasana raspberry. Access denied on piirtynyt terminaalin näyttöön niin monta kertaa, että näen siitä varmasti jo uniakin. Foorumeilta löytyi tieto, että joku onnekas oli päässyt sisään lyömällä käyttäjäksi root ja salasanaksi lakka, mutta vaikka mitä kompinaatioita kävin läpi, niin ei tarvitse yhteyttä muodostaa. Windowsin kanssa on ollut ongelmaa käyttöoikeuksien kanssa, vaikka sillä nyt viimeiseksi kuvittelisi olevan mitään vaikutusta, kun koneella kerran yritetään säätää toista konetta, mutta wintoosan kanssa kaikki tietysti on mahdollista. Mutta koska en sellaisien kanssa viitsi tapella, niin koitin vielä käynnistää SSH-yhteyden muodostamiseen käyttämäni Puttyn sudo-komennolla. Vaan ei. Ei sitten niin millään.
Yhteys kyllä löytyy, mutta sisään ei tarvitse kirjautua. En oikein keksi mitään muuta kuin jättää tukiasemana toimiva tabletti välistä ja vetää LAN-kaapelilla yhteys koneiden väliin ja koittaa sitten uudestaan. Nyt ei vaan loju sopivia kaapeleita nurkissa, joten täytyy siirtää kokeilua tuonnemmaksi.
Sinällään tämä ei vielä maailmaa kaada tässä vaiheessa, sillä minulla on varasuunnitelmana käyttää akkupaketin ohjainlevyssä olevaa kytkintä käynnistysnappina, mikäli muu ei auta. Lakkan voi sammuttaa valikosta ja akkupaketin voi kytkeä päälle ja pois painokytkimellä, jolloin sammuneena raspi kyllä herää, kun virransyötön käynnistää uudestaan. Silti oma nappi, joka turvallisesti sammuttaisi ja käynnistäisi koneen olisi mahtava.

Mitäpä sitä pölvästi sitten muuta kuin nettiin ihmettelemään ja tutkimaan. Lopulta päätin vaan riskillä koittaa lähteekö masiina päälle pari pinniä yhdistämällä ilman erillistä ohjelmointia, ja kappas: kyllä lähti. On se ihmeen vaikeaa vain kertoa suoraan, että juu kato näin saat sen härvelin päälle irroittelematta liittimiä nääs. Vasta kun kävin tarpeeksi monta kytkentäkaaviota läpi, huomasin, että nämä kaksi pinniä on aina mukana, joten ei muuta kuin silloittamaan ne linkkuveitsellä paremman puutteessa ja masiina pärähti päälle.
En nyt välttämättä suosittele kenenkään tekevän samoin, koska siinä on vieressä plussat ja maat, enkä näillä puheilla ainakaan takaa, etteikö kone voisi vielä leimahtaa liekkeihin, kun oikein säätämään päästään, mutta jos kiinnostaa, niin pinnien 5 ja 6 (GPIO3 ja Ground) yhdistäminen käynnistää turvallisesti sammutetun raspi kolmosen.
Tässä raspin pinnistökartta. Palataan tähän, kun aletaan sorvaamaan kosketusnäyttöä paikalle.
Tämä "löydös" itseasiassa tekee juuri sen, mitä halusinkin. Sammutuksen voi tosiaan hoitaa Lakkan valikosta tai äärimmäisessä tapauksessa akkupaketin kytkimellä, jonka jemmaan johonkin varmaan paikkaan sitten jossain vaiheessa.

Ihan kurisioteettina pistetään vielä tällainen kuva "todella yksinkertaisesta virtanappulakytkennästä" ihan vaan valaisemaan, millaisia ohjeita tee-se-itse-tyypeille raspin tiimoilta löytyy.

On nätti!
Ja myös ihan hemmetin simppeli
Parastahan tässä on, että video, josta nämä kuvat ovat, kestää lähes 20 minuuttia (juu, en katsonut kokonaan), mutta että tämän härdellin rakentamisen lisäksi pitää kuitenkin koodailla konetta. Toinen kaveri oli tehnyt yhden painokytkimen kahden pinnin väliin koodin kera, joka teki saman kuin tämä yksinkertaisetettu versio.

Tää säätäminen näköjään menee helpolla muidenkin päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti